De kleine tureluur alarmeert vaak als eerste

 

De tureluur staat onder vogelliefhebbers bekend als het dier dat als eerste alarm slaat bij onraad. De grutto's en kieviten komen dan onmiddellijk in actie en verjagen de roofvogel in de buurt door hun overmacht. Dit gaat ook gepaard met een enorm 'kabaal'  van de vogels. Ze klinken alsof ze in paniek zijn.

 

Vliegvlug

 

Er moeten dan wel voldoende, met name kieviten in de buurt broeden. De kieviten en grutto's  vormen samen de luchtmacht van de weidevogels. Zij moeten de kuikens beschermen wanneer ze het kwetsbaarst zijn, wanneer ze nog leren vliegen. Dit 'vliegvlug'  worden duurt grofweg zo'n drie weken. Ze broeden ver van bomen en het liefst omringd door veel water.

Klein

De tureluur is klein en staat in broedtijd op een (rode) poot op een paaltje. Het verenkleed is bruin met lichte vlekken. De tureluur leeft in moerassen en natte weilanden.

In het broedseizoen waakt hij over zijn broedgebied en waarschuwt vaak als eerste bij onraad waarna grutto's en kieviten in actie komen. De zang bestaat uit en aanhoudende reeks van lettergrepe als tluutluu- tluutluu. De tureluur maakt horizontale zangvlucht op ongeveer 50 meter hoogte. 
Foto: Wikipedia