De supersociale scholekster

 

De super sociale scholeksters zitten steeds meer op kiezeldaken van flatwoningen en bedrijfspanden op industrieterrein. Ze vallen drones aan. De weidevogel gevlucht naar de bebouwde kom.

 

Een echte sociale vogel is de scholekster. Honderden verzamelen zich vaak op het strand aan de Noordzee. Mensen houden direct van deze prachtige, opvallende verschijning die steeds vaker daken met kiezelstenen verkiest om te broeden. Drones vallen de scholeksters met man en macht aan. Waarom? Geen idee. Voor zover mij bekend  is dit een van de weinige vogels die dit doen.

De scholekster heet in het Engels ten onrechte de oystercatcher want oesters (oysters) heeft deze weidevogel niet op het menu staan. 

KUST

Scholeksters leven langs rivieren, bij meren en in weilanden. Je hoort de scholekster de hele dag door als het paartje broedt. Van verre klinkt het naderende geluid als je een drone in de lucht hebt. Te-piet, te-piet, te-piet. Vlakbij klinkt dat echt hard. Als in totale paniek scheren de scholeksters steevast vlak langs de drone. De bonte piet noemen sommigen deze weidevogel ook.

 

Schelpdieren

Deze prachtige vogel eet het liefst schelpdieren en schelpen. Die splijt hij met zijn snavelpunt. Daarna eet ie de inhoud. Alleen de schelp (schol) blijft over. De Britten noemen hem oystercatcher en de Duitsers Austernfischer. Maar oesters eet de scholekster helemaal niet. Dit is een misverstand. En de Vlamingen spreken van een zee-ekster.  

Scholeksters hebben een opvallend kaarsrechte oranje snavel. Een grote variatie aan voedsel werkt hij ermee naar binnen. Dat vergroot aantoonbaar de overlevingskans van deze taaie vogel.


Gehalveerd

Toch is het aantal gehalveerd de afgelopen 30 jaren. Gebrek aan kokkels en mosselen in de Waddenzee, minder droogvallende zandplaten in het Deltagebied en de moderne agrarische bedrijfsvoering doen het aantal vliegvlugge jongen jaarlijks teruglopen. In de winter komen ze veel voor aan kust. Scholeksters uit Noord en Oost Europa komen naar het Waddengebied. Maar bij strenge vorst vertrekken ze verder naar het warme zuiden. 

Op de vaccinatielokatie in Almelo komen twee kuikens onder een auto. Twee overleven deze geboorteplek en huppelen steeds maar wat rond zonder veilig te zijn voor predatoren.